300g mąki przennej
100g masła
3 łyżki śmietany 18%
sól
Składniki na farsz
300-400g mielonego mięsa (wołowina jest smaczna ale sucha, wieprzowina bywa tłustawa, a baranina nie każdemu smakuje) - ale polecam mieszankę tych 3 gatunków
2szt cebuli
2 ząbki czosnku
2szt marchweki
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, osta papryka
lubczyk
200ml mleka
2szt jajka
100g sera żółtego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, lekko rozwałkowujemy i wylepiamy natłuszczoną niewielką ilością masła formę do tarty (25-30cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika. Polecam aby wcześniej ciasto przykryć, żeby nie "łapało" innych zapachów. Przygotowanie farszu - na niewilkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy zmielone mięso, smażymy kilka minut cały czas mieszając, dodajemy resztę składników dokładnie mieszając, i przyprawiamy do smaku solą , pieprzem, papryką oraz lubczykiem (Wikipedia - "przypisywano mu wielką moc. Według dawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki czyni w małżeństwie, roztyrki i niezgody w nim równa"). Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy ciasto 10-12 minut. Na podpieczozne ciasto wkładamy farsz, zalewamy go roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy starym żółtym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 30minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz