środa, 3 września 2014

Czerwona zupa z ryżem

Składniki dla około 4 osób

200-250g ryżu (2 torebki)
250g mielonej wołowiny
4 średnie cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 litr soku pomidorowego
0,5 litra rosołu (może być wywar z warzyw, a ostatecznie wywar z kostki rosołowej)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mielonego kminu
liść laurowy
sól, pieprz, cukier
świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć chwilę przez cały czas mieszając. Dodać sok pomidorowy i rosół. Dodać przyprawy. Całość gotować około 20 minut. Można dopełnić małą ilością wody. Ugotowaną zupę można "zabielić" na talerzach śmietaną i udekorować świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz