niedziela, 6 listopada 2016

Skorzonera pieczona

Składniki

korzeń skorzonery
oliwa z oliwek
sól
czosnek
pieprz młotkowany

Przygotowanie

Należy dokładnie umyć w chłodnej wodzie. Wyszczotkować resztki ziemi, opłukać. Obieramy obieraczką do warzyw. Obrane korzenie kroimy na mniejsze kawałki (proponuje wzdłuż na pół) i umieszczamy w miseczce z wodą z dodatkiem soku z cytryny. Czyścimy w miarę szybkoro gdyż korzeń wydziela lepką substancję, którą trudno jest się pozbyć z dłoni. Sok z cytryny zapobiega brązowieniu warzywa (wygląda wówczas mało apetycznie).


Piekarnik rozgrzewamy do 18°C. Skorzonerę układmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy oliwą, wyciśnietym czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy około 15-20 minut aż danie będzie miekkie ale chrupkie.


Podajemy na ciepło!!!


wg Wikipedii - Wężymord czarny korzeń, czarne korzonki, skorzonera (wym. /skor-zonera/, nie: /skożonera/) (Scorzonera hispanica) – gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan). Jest uprawiany w niektórych krajach świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz