Zirņi ar speķi - składniki
podstawą jest szary groch lub cieciorka - baza
kawałem wędzonego boczku - sos
cebula - ostrość
sefir lub kwaśne mleko - popitka
sól i ziarna pieprzu - przyprawy
Zirņi ar speķi - przygotowanie
Moczymy groch. Około 4 godzin w gorącej wodzie lub w zimnej wodzie pozostawiamy na całą noc.
Po około 12-18 godzinach powinien być już namoczony.
Groch powinien wchłonąć dość dużą ilość wody. Teraz możemy całość przelać do garnka w gotować.
Gotujemy na mały ogniu. Tak aby woda powoli bulgotała. Z wierzchu zbieramy szumowiny.
Jak długo gotować? To wszystko zależy od grochu i siły ognia. 40-60 minut powinno wystarczyć. Całość od czasu do czasu mieszamy tak aby groch równomiernie się ugotował. Solimy w ostatnich minutach gotowania. Gdy posolimy na początku groch może wchłonąć zbyt dużo soli co jest niezdrowe.
Gdy groch kończy się gotować zabieramy się za boczek i cebulę.
Ilość cebuli i boczku powinna być "na oko" podobnej wielkości.
Kroimy je w równą kosteczkę.
Ugotowany groch przecedzamy przez sitko.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy boczek. Podgrzewamy aż zacznie się lekko wytapiać.
Gdy boczek jest podsmażony wsypujemy cebulę.
Teraz możemy doprawić solą i pieprzem.
Ziarna pieprzu rozdrabniamy w moździerzu.
Boczek i cebulę smażymy aż cebula osiągnie kolor złocisty.
Całość najlepiej podać w tradycyjnej glinianej miseczce. Ale smakuje równie dobrze na zwykłym talerzu.
Do miski wsypujemy ugotowany groch, na wierzch kładziemy podsmażoną cebulę z boczkiem. A do popicia podajemy kefir.
Groch z boczkiem i cebulką - SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz