czwartek, 4 września 2014

Zirņi ar speķi (Szary groch z boczkiem)

Danie pochodzi z Łotwy.



Zirņi ar speķi - składniki


podstawą jest szary groch lub cieciorka - baza
kawałem wędzonego boczku - sos
cebula - ostrość
sefir lub kwaśne mleko - popitka
sól i ziarna pieprzu - przyprawy

Zirņi ar speķi - przygotowanie

Moczymy groch. Około 4 godzin w gorącej wodzie lub w zimnej wodzie pozostawiamy na całą noc.

Po około 12-18 godzinach powinien być już namoczony.

Groch powinien wchłonąć dość dużą ilość wody. Teraz możemy całość przelać do garnka w gotować.

Gotujemy na mały ogniu. Tak aby woda powoli bulgotała. Z wierzchu zbieramy szumowiny.

Jak długo gotować? To wszystko zależy od grochu i siły ognia. 40-60 minut powinno wystarczyć. Całość od czasu do czasu mieszamy tak aby groch równomiernie się ugotował. Solimy w ostatnich minutach gotowania. Gdy posolimy na początku groch może wchłonąć zbyt dużo soli co jest niezdrowe.

Gdy groch kończy się gotować zabieramy się za boczek i cebulę.

Ilość cebuli i boczku powinna być "na oko" podobnej wielkości.

Kroimy je w równą kosteczkę.


Ugotowany groch przecedzamy przez sitko.


Na rozgrzaną patelnię wsypujemy boczek. Podgrzewamy aż zacznie się lekko wytapiać.


Gdy boczek jest podsmażony wsypujemy cebulę.


Teraz możemy doprawić solą i pieprzem.

Ziarna pieprzu rozdrabniamy w moździerzu.


Boczek i cebulę smażymy aż cebula osiągnie kolor złocisty.


Całość najlepiej podać w tradycyjnej glinianej miseczce. Ale smakuje równie dobrze na zwykłym talerzu.

Do miski wsypujemy ugotowany groch, na wierzch kładziemy podsmażoną cebulę z boczkiem. A do popicia podajemy kefir.


Groch z boczkiem i cebulką - SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz